torsdag 24 mars 2011

Att tänka på inför ett husbygge.....

Nu när vi har gått ifrån det abstrakta förberedelsestadiet och gått in i byggstadiet tänkte jag bjuda dig som går i byggtankar på lite punkter som jag önskar att jag hade vetat innan eller som jag är glad att vi tänkte på.

  • Även om en del markarbete ingår i grundpriset räcker inte detta. Det kommer tillkomma kostnader! Om tomtförhållanderna är de bästa av de bästa så kommer det ändå kosta ca 100 tkr.
  • Räkna med att ni kommer göra tillval för MINST 100 tkr
  • Dubbelkolla alltid alla papper, beställningar, planlösningar. Även om ni har bestämt något muntligt eller skickat skriftliga ändringar på planlösning, köksritning etc. så är det absolut ingen garanti  för att det ser ut så när det kommer tillbaka.
  • Beställ nybyggnadskarta av kommunen så fort ni vet att ni ska bygga. Då finns kartan klar när ni har valt husföretag och bygglovshandlingarna ska färdigställas.
  • Finns det en detaljplan som ni vill avvika ifrån? Inhämta grannarnas godkännande på en gång och lämna tillsammans med bygglovsansökan till kommunen.
  • Alla avlopp- och rördragningar projekteras innan bygget startar. Tänk över var på väggen ni vill ha dusch- och badkarsblandare. Fundera över om ni vill ha en extra vattenutkastare på andra sidan huset.
  • Även om ni inte väljer kamin så fundera över var ni eller framtida ägare skulle kunna vilja ha en kamin. Se till att grunden och taket förbereds för en framtida installation.
  • Glöm inte att ägna dina fönster en tanke. Kolla igenom fönsterleverantörens olika lösningar. Det finns mycket att fundera över. Specialglas och säkerhetsval. Fasta eller öppningsbara fönster.

2 kommentarer:

  1. Hej
    Har du lust att ringa mej imorgon måndag ang. asfaltering av vägen - 0708-176272.
    /Peter, Lilla vägen 1

    SvaraRadera
  2. Hej igen

    Fick besked från Eltel att vi inte har ett gällande avtal längre med dem då säljaren (SverigeHuset) och Skanova har ett tecknat avtal sedan tidigare som reglerar den avgiften för inkoppling av tele (ca 7000kr). Enligt David så som pratade med Eltel i fredags så kommer någon därifrån till våra tomter i nästa vecka och påbörjar någonting. Vet ännu ej vad. Har fått en kontaktperson som jag ska ringa på måndag.

    Sedan gällande vägen så hade Sverigehuset haft möte i veckan och diskuterat en avvaktning av vägen och ej beslutat hur de ska göra - några ville göra vägen direkt och Lars-Olof ville vänta eftersom han "känner" för området. Frågan ägs således av Sv.huset. Gällande ev. ersättning för att vi väntar kan vi väl höras om igen på måndag?

    /Peter

    SvaraRadera